Tazkirah hari ini, sabda Nabi s.a.w.:

 

إِذَا خَرَجَ الرَّجُلُ مِنْ بَيْتِهِ فَقَالَ: بِسْمِ اللَّهِ تَوَكَّلْتُ عَلَى اللَّهِ لَا حَوْلَ وَلَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّه,ِ قَالَ: يُقَالُ حِينَئِذٍ هُدِيتَ وَكُفِيتَ وَوُقِيتَ فَتَتَنَحَّى لَهُ الشَّيَاطِينُ. فَيَقُولُ لَهُ شَيْطَانٌ آخَرُ: كَيْفَ لَكَ بِرَجُلٍ قَدْ هُدِيَ وَكُفِيَ وَوُقِيَ؟

 

Apabila seseorang itu keluar dari rumahnya dan membaca:

“Dengan nama Allah, aku bertawakkal kepada Allah. Tidak ada daya dan kekuatan (bagiku) melainkan dengan izin Allah)”,

Dikatakan kepadanya pada saat itu: “Kamu telah mendapat petunjuk, diberi kecukupan dan mendapat penjagaan” sehingga syaitan-syaitan menjauhinya.

Maka berkatalah satu syaitan kepada syaitan yang lain: “Bagaimana kamu hendak mengganggu orang yang telah mendapat petunjuk, kecukupan dan penjagaan?” [Shahih Sunan Abu Daud, no: 4431/5095]

 

------------------

Setiap hari kita keluar rumah. Malah dalam sehari kadangkala berulangkali kita keluar rumah.

Beruntunglah orang yang keluar rumah dengan membaca doa di atas kerana dikatakan kepadanya pada saat itu: “Kamu telah mendapat petunjuk, diberi kecukupan dan mendapat penjagaan” sehingga syaitan-syaitan menjauhinya.

Bahkan syaitan merasa rugi sehingga berkata sesama mereka: “Bagaimana kamu hendak mengganggu orang yang telah mendapat petunjuk, kecukupan dan penjagaan?”

Ayuh, kita membiasakan diri membacanya.

Bagi yang belum hafal, mulakan saat ini juga meskipun sedang duduk depan laptop atau talifon:

بِسْمِ اللَّهِ تَوَكَّلْتُ عَلَى اللَّهِ لَا حَوْلَ وَلَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ.

 

1 May, 2016