Mutiara Doa: Ketika Ditimpa Kesulitan.

“Tiada Tuhan melainkan Engkau (ya Allah)! Maha Suci Engkau, Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang yang menganiaya diri sendiri.”

Beberapa pengajaran doa:

  1. Ini merupakan doa Nabi Yunus yang beliau baca ketika ditelan oleh seekor ikan paus. Beliau masih hidup dalam perut ikan yang besar itu, lalu membaca doa di atas sehingga Allah menyelamatkannya dengan ikan tersebut memuntahkan beliau keluar. Doa ini disebut dalam al-Qur’an, surah al-Anbiya’ 21:87.
  2. Doa ini dimulai dengan kalimah tauhid (Tiada Tuhan melainkan Engkau) yang bererti tiada tuhan atau sesiapa jua untuk aku merungut, mengadu dan mengharapkan keselamatan dari kesulitan ini melainkan kepada Allah.
  3. Ia diikuti dengan penyucian (Maha Suci Engkau) di mana kesulitan yang menimpanya itu bukanlah satu penganiayaan Allah ke atasnya. Maha Suci Allah dari berlaku aniaya atau zalim ke atas manusia.
  4. Ia diakhiri dengan pengakuan (Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang yang menganiaya diri sendiri) bahawa dirinyalah yang sebenar telah berbuat aniaya, maka atas sebab kesalahan inilah Allah menghukumnya dengan kesulitan. Pengakuan ini sekali gus mengisyaratkan pemohonan ampun dari Allah akan kesalahan tersebut.
  5. Sesiapa yang mengalami kesulitan, dianjurkan membaca doa ini sambil memerhatikan maksud dan mengambil iktibar darinya.