Soalan:

Apabila saya bersama-sama dengan tunang saya, saya dapati ada cecair jernih yang keluar daripada zakar saya. Apakah cecair itu dan mestikah saya mandi wajib sebelum mendirikan solat?

 

Jawapan:

Sebelum menjawab, ingin saya mengajak saudara yang bertanya agar bertaqwa kepada Allah. Pertunangan hanyalah merupakan perjanjian untuk bernikah pada tarikh yang dipersetujui. Ia bukan lesen untuk bersama-sama atau berdua-duaan dengan tunang anda. Rasulullah memberi amaran: Janganlah seorang wanita bermusafir kecuali bersama mahramnya dan janganlah seorang lelaki menemui seorang wanita kecuali wanita itu bersama mahramnya. [Shahih al-Bukhari, no: 1729]

Ada pun cecair yang keluar itu, ia adalah Air Mazi. Ia adalah sejenis cecair yang nipis, jernih (clear) dan licin seperti pelincir. Ia keluar apabila timbulnya syahwat, seperti apabila suami-isteri hendak memulakan hubungan seks atau apabila seseorang itu berangan-angan sesuatu yang memberahikan.

Air mazi membatalkan wudhu’ dan hendaklah dibersihkan dengan cara membasuh zakar dengan air. Ali bin Abi Thalib berkata: Aku adalah lelaki yang sering keluar air mazi, tetapi aku malu untuk bertanya kepada Nabi karena puteri baginda (Fatimah) adalah istriku sendiri. Maka aku suruh al-Miqdad bin al-Aswad supaya bertanya kepada baginda, lalu baginda bersabda: ‘Hendaklah dia membasuh kemaluannya dan berwudhu.” [Shahih Muslim, no: 456]

Jika air mazi terkena pakaian, memadai dengan merenjis atau memercik dengan air. Rasulullah memberi tunjuk ajar: Cukuplah kamu mengambil air sepenuh telapak tanganmu, lalu percikkan pada bagian pakaian yang kamu ketahui terkena mazi. [Shahih Sunan Abu Daud, no: 210] Memandangkan air mazi adalah jernih, agak sukar untuk mengetahui di bahagian mana ia mengenai pakaian. Maka memadailah memercikkan air …pada bagian pakaian yang kamu ketahui terkena mazi… tanpa perlu membasuh keseluruhan pakaian.