Tazkirah hari ini, anjuran untuk berdoa dan memperbanyakkan doa kepada Allah dalam semua perkara.

 

Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam bersabda, Allah Tabaraka wa Ta’ala berfirman,

يَا عِبَادِي إِنِّي حَرَّمْتُ الظُّلْمَ عَلَى نَفْسِي وَجَعَلْتُهُ بَيْنَكُمْ مُحَرَّمًا فَلَا تَظَالَمُوا.

Wahai hamba-Ku, Sesungguhnya Aku mengharamkan kezaliman ke atas diri-Ku dan Aku menjadikannya haram di antara kalian, maka janganlah berbuat zalim.

 

يَا عِبَادِي كُلُّكُمْ ضَالٌّ إِلَّا مَنْ هَدَيْتُهُ فَاسْتَهْدُونِي أَهْدِكُمْ.

Wahai hamba-Ku, setiap kalian berada dalam kesesatan kecuali sesiapa yang Aku berikan hidayah kepadanya. Maka mintalah (daripada) Aku hidayah, nescaya Aku hidayahkan kalian.

 

يَا عِبَادِي كُلُّكُمْ جَائِعٌ إِلَّا مَنْ أَطْعَمْتُهُ فَاسْتَطْعِمُونِي أُطْعِمْكُمْ.

Wahai hamba-Ku, setiap kalian lapar kecuali sesiapa yang Aku berikan makanan. Maka mintalah (daripada) Aku makanan, nescaya Aku berikan kalian makanan.

 

يَا عِبَادِي كُلُّكُمْ عَارٍ إِلَّا مَنْ كَسَوْتُهُ فَاسْتَكْسُونِي أَكْسُكُمْ.

Wahai hamba-Ku, setiap kalian dalam keadaan terlanjang kecuali sesiapa yang Aku berikan pakaian. Maka mintalah (daripada) Aku pakaian, nescaya Aku berikan kalian pakaian.

 

يَا عِبَادِي إِنَّكُمْ تُخْطِئُونَ بِاللَّيْلِ وَالنَّهَارِ وَأَنَا أَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعًا فَاسْتَغْفِرُونِي أَغْفِرْ لَكُمْ.

Wahai hamba-Ku, sesungguhnya kalian sentiasa berbuat salah (dosa) pada waktu malam dan siang sementara Aku mengampunkan dosa kalian semuanya. Maka mintalah (daripada) Aku keampunan, nescaya Aku ampunkan kalian.

 

يَا عِبَادِي إِنَّكُمْ لَنْ تَبْلُغُوا ضَرِّي فَتَضُرُّونِي وَلَنْ تَبْلُغُوا نَفْعِي فَتَنْفَعُونِي.

Wahai hamba-Ku, sesungguhnya kalian tidak sekali-kali akan dapat mengenakan mudarat ke atas-Ku, sebaliknya mintalah daripada Aku (agar dijauhkan) mudarat. Dan kalian tidak sekali-kali akan dapat memberi manfaat kepada-Ku, sebaliknya mintalah manfaat (daripada) Aku.

 

يَا عِبَادِي لَوْ أَنَّ أَوَّلَكُمْ وَآخِرَكُمْ وَإِنْسَكُمْ وَجِنَّكُمْ كَانُوا عَلَى أَتْقَى قَلْبِ رَجُلٍ وَاحِدٍ مِنْكُمْ مَا زَادَ ذَلِكَ فِي مُلْكِي شَيْئًا.

Wahai hamba-Ku, seandainya kalian daripada yang paling awal sehinggalah yang paling akhir, baik dari kalangan manusia mahupun jin, semuanya pada tahap ketaqwaan orang yang paling bertaqwa di antara kalian, tidaklah yang sedemikian itu menambah kerajaan-Ku walau sedikit jua.

 

يَا عِبَادِي لَوْ أَنَّ أَوَّلَكُمْ وَآخِرَكُمْ وَإِنْسَكُمْ وَجِنَّكُمْ كَانُوا عَلَى أَفْجَرِ قَلْبِ رَجُلٍ وَاحِدٍ مَا نَقَصَ ذَلِكَ مِنْ مُلْكِي شَيْئًا.

Wahai hamba-Ku, seandainya kalian daripada yang paling awal sehinggalah yang paling akhir, baik dari kalangan manusia mahupun jin, semuanya pada tahap kejahatan orang yang paling jahat di antara kalian, tidaklah yang sedemikian itu mengurangi kerajaan-Ku walau sedikit jua.

 

يَا عِبَادِي لَوْ أَنَّ أَوَّلَكُمْ وَآخِرَكُمْ وَإِنْسَكُمْ وَجِنَّكُمْ قَامُوا فِي صَعِيدٍ وَاحِدٍ فَسَأَلُونِي فَأَعْطَيْتُ كُلَّ إِنْسَانٍ مَسْأَلَتَهُ مَا نَقَصَ ذَلِكَ مِمَّا عِنْدِي إِلَّا كَمَا يَنْقُصُ الْمِخْيَطُ إِذَا أُدْخِلَ الْبَحْرَ.

Wahai hamba-Ku, seandainya kalian daripada yang paling awal sehinggalah yang paling akhir, baik dari kalangan manusia mahupun jin, semuanya berdiri di atas satu dataran lalu berdoa meminta daripada-Ku dan Aku memberikan kepada setiap manusia apa yang mereka minta, nescaya yang sedemikian itu tidak mengurangi apa yang ada di sisi-Ku melainkan seperti jarum yang apabila dimasukkan ke dalam lautan (lalu dikeluarkan).

 

يَا عِبَادِي إِنَّمَا هِيَ أَعْمَالُكُمْ أُحْصِيهَا لَكُمْ ثُمَّ أُوَفِّيكُمْ إِيَّاهَا فَمَنْ وَجَدَ خَيْرًا فَلْيَحْمَدْ اللَّهَ وَمَنْ وَجَدَ غَيْرَ ذَلِكَ فَلَا يَلُومَنَّ إِلَّا نَفْسَهُ.

Wahai hamba-Ku, sesungguhnya amalan kalian Aku hitung tidak lain untuk kalian jua, kemudian Aku berikan balasannya kepada kalian. Sesiapa yang mendapat kebaikan, maka hendaklah dia memuji Allah sementara sesiapa yang mendapat selain itu maka janganlah dia menyalahi sesiapa kecuali dirinya.

[Shahih Muslim, no.: 4674/2577]