Soalan 1:

Teman lelaki saya telah berjanji akan mengahwini saya, sedangkan keluarganya pula sudah berjanji dengan pihak lain. Jadi, janji siapakah yang perlu dimungkari jika teman lelaki saya terpaksa memilih salah seorang?

Anne Natasya Ramli, Sungai Buloh, Selangor.

 

Jawapan:

Kebaikan seorang calon suami dapat diukur melalui hubungannya dengan ibubapanya. Jika seorang anak lelaki menghormati ibubapanya dan menjaga mereka dengan baik, besar kemungkinan anak lelaki itu juga akan menjadi seorang suami yang menghormati dan menjaga isterinya dengan baik.

Teman lelaki anda telah berjanji kepada anda dengan mengabaikan ibubapanya. Dia bukanlah seorang anak yang baik, sekali gus tidak menunjukkan ciri-ciri bakal suami yang baik. Oleh itu isu yang lebih penting di sini ialah menilai semula kesesuaian teman lelaki anda sebagai bakal suami dan ayah. 

Nasihatilah teman lelaki anda itu dan mintalah dia berbincang dengan baik bersama ibubapanya. Ingatkanlah beliau akan sabda Rasulullah: Keredhaan Allah terletak pada keredhaan ibubapa manakala kemurkaan Allah terletak pada kemurkaan ibubapa. [Shahih Sunan al-Tirmizi, no: 1821/1899]